FAQ: Ako sa dostať do politiky?

FAQ: Ako sa dostať do politiky?

Autor: Veronika Fajbíková
,5. 6. 2019 19:59

Prinášame Vám odpovede na 9 najčastejšie kladených otázok o Politickej akadémii. Vybrali sme vecné otázky ľudí, ktorí majú záujem vstúpiť do politiky, pretože chcú zlepšiť veci okolo seba. Pridáte sa k nim?


 

1) Prečo vznikla Politická akadémia a čo je jej cieľom?

Akadémia vznikla hlavne z toho dôvodu, že počas rokov fungovania INESS prišli analytici na to, že naši politici nie sú vždy kompetentní v oblastiach o ktorých rozhodujú. Pred vstupom do politiky sa záujemcovia musia odborne viac zorientovať, aby mali lepší prehľad o štáte ako takom a aby mohli robiť informované rozhodnutia pri prijímaní legislatívnych návrhov.

Cieľom akadémie je preto zvýšiť počet kompetentných ľudí v rozhodovacích pozíciách. Pritom nejde len o parlamentné lavice, ale tiež o komunálne pozície, či odborníkov v štátnej správe a na úradoch v mestách a obciach. Chceme im priniesť prehľad, aké dopady majú ich rozhodnutia, a čo sa na rozhodovaní dá zlepšiť.

Čo je dôležité, robíme to prierezovo, nadstranícky, a komplexne. Preto je PA samostatná entita. INESS s touto myšlienkou prišiel, ale oni sa naďalej venujú svojej práci a keď je vhodná téma, prídu k nám prednášať.

 

2) Je vzdelávanie pre politikov práca politických strán?

Na Slovensku neexistuje dlhodobá tradícia vzdelávania politikov ako takých a politické strany neposkytujú svojim členom žiadne vzdelávanie ako napriklad v Nemecku, Francúzsku, alebo v USA. U nás nič také nejestvuje, alebo nie vo veľkom meradle. Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli vzdelávaniu politikov venovať.

Aby sme ale boli korektní - už dlhšie funguje Akadémia sociálnej demokracie, no ako vyplýva z jej názvu, táto je však narozdiel od tej našej prísne ideologicky vyhranená a veľmi úzko vyprofilovaná.

To, že takéto vzdelávanie je veľmi potrebné, vidíme aj pri pohľade na aktuálnu politickú scénu. Politici často prídu s návrhom, kde sa až počas samotného prijímania príde na to, že celé riešenie je zlé, nesystémové a ľudia proti nemu dokonca protestujú. Preto tam zjavne treba väčšiu prípravu, predtým než človek sadne do pozície zákonodarcu.

 

3) Aké programy riešia problém vzdelávania pre politikov?

Sú aktivity, ktoré rozvíja ZMOS alebo existuje aj možnosť externého štúdia na mnohých VŠ, či ďalšie doplnkové programy. ZMOS ale nefunguje už dlhšie tak ako by mal. Nie je v ňom napriklad zapojených dostatok ľudí, aby pokryl celé Slovensko. Zároveň univerzity zrejme poskytujú užitočný obsah, sú však centralizované vo väčších mestách a nezasiahnu tak vzdialenejšie regióny. K nám do akadémie prichádzajú ľudia z celého Slovenska.

INESS na Slovensku funguje už 13 rokov a za ten čas prišiel do kontaktu už so všetkými relevantnými politickými stranami. Ale keďže sa INESS prednostne zameriava na ekonomické stránky veci, prišlo rozhodnutie tieto aktivity oddeliť, cez Inštitút politicko-ekonomického vzdelávania, IPEV. Neziskoviek nie je na Slovensku nikdy dosť, najmä keď sa to má robiť naozaj kvalitne a dlhodobo.

Program sa snažíme robiť tak, aby si z toho ľudia odniesli čo najviac. Stalo sa nám, že prišiel uchádzač, ktorý nevedel, čo od toho môže čakať a odišiel s pripraveným programom ako kandidát do komunálnych volieb.

 

4) Pre koho je akadémia určená?

Program sa síce volá Politická akadémia, ale nečakáme, že účastníci budú poslanci parlamentu, ktorí sa učia po víkendoch, ako sa robia zákony. Nečakáme, že sa k nám prihlási poslanec Národnej rady - aj keď môže. Želané však je skôr to, že tí uvedomelejší poslanci NRSR nám prídu porozprávať o tom, ako to funguje, a ako robiť túto prácu poctivo a kvalitne.

Skôr teda čakáme, že sa na akadémiu prihlási niekto, kto už roky pracuje v neziskovke, a pochopil, že ak chce zmeniť viac, musí vstúpiť do politiky.
Alebo to príde vhod ľuďom z biznisu, ktorí sú zvyknutí riadiť ľudí, ale rozhodli sa vstúpiť do politiky a chcú pochopiť, čo všetko to obnáša.

A rovnako v komunálnej politike je veľa ľudí, najmä poslancov miestnych zastupiteľstiev, ktorí sa venujú politike len okrajovo. Možno vedia, ako by to šlo zlepšiť. Možno si myslia, že je čas vyzvať starostu alebo primátora a ponúknuť lepšiu alternatívu. A prihlásia sa k nám rozšíriť si prehľad do nášho programu pre politikov.

 


Registrácia (link) do programu je otvorená do 30. júna 2019, no kapacita je obmedzená na 50 uchádzačov v ročníku. 

Prihláste sa ešte dnes!


 

5) Kto sú absolventi Politickej akadémie? 

Medzi absolventmi akadémie máme aj podnikateľov, ktorí po skončení nastúpili na ministerstvo, čiže sa vzdali svojho biznisu. Rovnako sme mali aj lekárov, ktorí naopak fungujú v rôznych asociáciách a združeniach, a týmto štýlom chcú pomáhať. Čiže nie je nutné ísť rovno do politiky pred kamery, dá sa pracovať v pozadí a stále byť užitočným, prípadne sa rozbehnúť na menších voľbách a spraviť si tak meno do tých väčších.

 

6) Čo všetko akadémia obnáša?

Na akadémii človek zažije prednášky, workshopy, diskusie. Ale aby z toho nebolo len víkendové posedenie, tak sme zaviedli aj dlhodobú prácu na vlastnom projekte. Je to taká náhrada seminárnej práce, ale nejde nám o to, aby niekto napísal za týždeň nejaký kompilát.

Cieľom je aby si ľudia pripravili projekt ku svojej téme, niečo čo je im blízke, niečo z praxe. Ak sa niekto napríklad venuje sociálnym veciam, môže pripraviť legislatívny návrh, pomôžeme mu naučiť sa proces prípravy a zohnať kontakty. Ak niekto plánuje kandidovať, môže si vybrať prípravu volebnej kampane sebe samému, alebo niekomu, s kým je stotožnený.

Na konci očakávame reálny výstup. Ak niekto pripraví projekt pre mesto, tak očakávame, že sa niečo o tom v mestskej televízii objaví. Nechceme aby dobré veci skončili len na papieri.

 

7) Aké úspechy má Politická akadémia?

Môžeme tu spomenúť tie vysvetlenia, ako meníme svet a spoločnosť k lepšiemu, ale za úspech považujeme napríklad novembrové komunálne voľby, kde z našich absolventov, ktorých je okolo 70,  27 z nich kandidovalo a 20 z nich bolo úspešných a získali mandát. Úspešnosť absolventov, ktorí získali mandát bola teda 74%.

A toto považujeme za jeden z najväčších úspechov, hoci sa jedná “len” o 20 ľudí. Každý z nich je totiž starosta alebo poslanec v miestnom zastupiteľstve, a to má pozitívny dopad na tisícky ďalších ľudí.

 

8) Kto už prednášal na Politickej akadémií?

Sú tam aj zvučné mená, ale nielen preto, aby nalákali ľudí. Snažíme sa naozaj pritiahnuť odborníkov. Mali sme u nás Ivetu Radičovú, Ivana Mikloša, aj Mareka Maďariča, ktorí vďaka svojim skúsenostiam vedia hovoriť o politike už trochu s nadhľadom.

Zároveň boli tam viacerí poslanci NRSR. Boli u nás aj analytici, ľudia z reklamných agentúr, z PR agentúr, ľudia z médií. Snažíme sa, aby nám prišli porozprávať nielen aktuálni politici, ale aj bývalí politici. Keď preberáme legislatívny proces, tak zavoláme právnika alebo člena súdnej rady. Ak štátny rozpočet, tak napríklad Ľudovíta Ódora, ktorý založil Radu pre rozpočtovú zodpovednosť a teraz je viceguvernérom Národnej banky Slovenska.

 

9) Aké sú ďalšie plány Politickej akadémie?

Pripravujeme 3. ročník. Plánujeme prijať 50 účastníkov, viac sa nám bohužiaľ nedarí manažovať. A počas toho všetkého sa aj my učíme, čo sa dá urobiť lepšie a čo sa dá ešte doplniť.

Naším cieľom je vybudovať komunitu ľudí, ktorí budú mať šancu pozitívne zasiahnuť celé Slovensko, teda priniesť kompetencie do verejnej správy a do komunálnej politiky v najbližších rokoch.

 


 

Viac informácií nájdete aj v špeciálnom vydaní podcastu Silný výber, kde s moderátormi Martinom Jakubčom a Slavomírom Olšovským diskutovala riaditeľka programu Politická akadémia, Veronika Fajbíková.

 

 

 

Zdielajte článok so svojimi priateľmi:

Share Tweet LinkedIn

Pokračujte v čítaní